Παιδιά με Διαβήτη.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί μερικά παιδιά εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη. Η εμφάνιση του διαβήτη είναι σε μερικές περιπτώσεις κληρονομική ενώ άλλες φορές συμβαίνει όταν κάποιος ιός προσβάλει το όργανο που παράγει την ινσουλίνη.

Πρέπει να καταλάβεις καλά ότι ο διαβήτης δεν οφείλεται σε κάποιο λάθος δικό σου, των γονιών σου ή κάποιου άλλου. Πρέπει επίσης να καταλάβεις ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να προλάβει την εμφάνιση του διαβήτη.

Δεν πρέπει να περιμένεις πως κάποια μέρα ο διαβήτης σου θα περάσει. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν για να κάνουν την ζωή του διαβητικού πιο σίγουρη και πιο εύκολη. Επλίζουμε πως κάποια μέρα θα βρεθεί και η θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Προς το παρόν όμως θα πρέπει σε καθημερινή βάση να προσέχεις τα ακόλουθα :

Να μην ξεχνάς να αθλείσαι

Να τρως το σωστό φαγητό

Να μην παραλείπεις να κάνεις την ένεση

 

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά με διαβήτη:

Πάρτυ

Μπορείς και πρέπει να συνεχίσεις να πηγαίνεις σε πάρτυ. Εκεί θα μπορείς να τρως ορισμένα τρόφιμα που θα σε διδάξει ο ειδικός διαιτολόγος και να πίνεις ποτά που δεν περιέχουν ζάχαρη. Εκτός από τους χυμούς τέτοια προϊόντα είναι η Diet Coca-Cola και η Diet Pepsi για παράδειγμα. Θα πρέπει να χορεύεις, να κολυμπάς και να συμμετέχεις σε ομαδικά παιχνίδια γιατί η άσκηση όπως γνωρίζεις είναι απαραίτητη.

Συμπεριφορά

Δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεσαι το γεγονός ότι έχεις διαβήτη για να επιβάλλεις την γνώμη σου και να ξεχωρίζεις από τους φίλους σου. Κάποια στιγμή με την συμπεριφορά σου αυτή οι φίλοι σου θα σε αφήσουν ενώ κουράζεις υπερβολικά και τους γονείς σου. Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα άτομα που διαχειρίζονται μόνοι τους τον διαβήτη τους όπως εσύ ποτέ δεν τον χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους.

Ιατρικές συμβουλές

Θα πρέπει απαραιτήτως :

Να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς σχετικά με τον Διαβήτη.
Να μετράς καθημερινά το σάκχαρο στο αίμα και στα ούρα σου.
Να είσαι προετοιμασμένος για πιθανή αντίδραση της ινσουλίνης.

Μπορείς επίσης να πεις στους φίλους σου :

Ότι δεν πρόκειται να κολλήσουν διαβήτη από σένα.

πες τους ότι η ινσουλινοθεραπεία προκαλεί ανεπιθύμητες αντιδράσεις και εκπαίδευσε τους να σε βοηθήσουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Καθημερινές αντιδράσεις και συνήθειες

Μπορεί μερικές φορές να νοιώθεις λυπημένος ή θυμωμένος που έχεις διαβήτη και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Προσπάθησε όμως να πεις στους γονείς σου ότι μπορείς να χειρίζεσαι με επιτυχία τις υποχρεώσεις σου.
Σε κάποια ανάγκη θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πατέρα σου, την μητέρα σου, τον γιατρό σου, τον διαιτολόγο σου, το νοσοκομείο ή με έναν εκπαιδευμένο φίλο σου. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να τα έχεις πάντα μαζί σου τα τηλέφωνα τους στο σπίτι και την δουλειά.

- ΠΙΣΩ -